Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jack Mangalie

Oud-Heerenvener Jack Mangalie noemt kwalificatie met zijn geboorteland Suriname voor de CONCACAF ‘een jongensdroom’

HEERENVEEN – Jack Mangalie is opgegroeid in Heerenveen en maakt voor de tweede keer furore als keeperstrainer van het nationale elftal van Suriname.

Net als in 2014 is hij wederom voor twee jaar verbonden aan het voetbalteam. Op 24 maart is het erop of eronder wanneer Suriname de laatste CONCACAF-kwalificatiewedstrijd tegen St. Kitts & Nevis speelt. De jeugdkeeperstrainer van Ajax en Almere City FC is het resultaat van een ‘mix van invloeden.’ Een portret.

Mangalie is positief gestemd. Winnen betekent dat zij in de race blijven mits Jamaica onder andere wint van El Salvador. Landen uit Noord-Amerika, Centraal-Amerika en het Caribisch gebied nemen bij kwalificatie aan de CONCACAF automatisch deel aan de Gold Cup. Dat is het doel.

Mangalie: ,,Onze huidige concurrenten zijn Nicaraqua, St Kitts & Nevis, de Dominicaanse Republiek en Cuba. Deze landen doen het op dit moment erg goed.”

Friese Haagje

Vereerd en trots is hij, om coach te zijn en hiermee zijn geboorteland ‘iets terug te geven.’ Mangalie is geboren in Paramaribo. Op zijn dertiende verhuisde hij als jongste kind van vier met zijn ouders naar Amsterdam om zich vervolgens te vestigen in Heerenveen. Hij woonde er tot zijn 28ste. ,,Ik heb altijd iets met de bal gehad.”

Al snel werd Mangalie door een oom en broer Djoi geïntroduceerd bij de plaatselijke voetbalclub. Vanaf toen is het balletje gaan rollen. Elke vrije minuut na school werd besteed aan voetbal.

,,Ik wilde altijd al keeper worden. Ik ben groot, niet bang en hou van duiken. Ik was altijd buiten te vinden, vooral met jongens die hard schoten. Ik miste geen training. Op mijn vijftiende trainde ik met de jongens van U19 en mede door mijn lengte viel ik snel op.”

Eredivisiezaalvoetbal

Vanaf zijn negentiende trainde Mangalie mee met de U23 selectie, en werd geselecteerd voor de Friese selectie. ,,Dat was het moment dat ik dacht: ‘Nu wil ik nog meer’.”

Dat laatste gebeurde in de vorm van eredivisiezaalvoetbal, waarin hij zijn landelijke debuut maakte. ,,Ik voelde mij echt op mijn plek en gewaardeerd door het Friese volk.”

Foppe de Haan riep tijdens een training van Heerenveen: ‘Do bist grutt. Twee meter lang, handen omhoog en duiken’.” Hij bedoelde dat ik geen bal mocht doorlaten. Dat heb ik ervaren als een persoonlijke motivatie.”

Mindset

Een goede mindset is van groot belang, vindt Mangalie. ,,Friezen zijn nuchter, reëel en direct. Ze zetten door. Dit heeft mij mede gevormd. Of het nu koud was, regende of sneeuwde, trainen ging altijd door.”

Hij haalt een herinnering op van een trainer die zei: ‘’Mocht je het betaald voetbal onverhoopt niet halen, dan heb je straks wel de mentaliteit die je nodig hebt om het op andere gebieden wel te redden’.

Almere City FC en Ajax

Mangalie traint, leert, en is dankbaar voor de kansen die hij krijgt. Hij studeert en rond zijn hbo-opleiding af, vindt een baan in de financiële sector en voetbalt ernaast bij het toenmalige FC Omniworld, nu Almere City FC.

Een keeperstraining bij Frans Hoek volgt en hij rolt het trainersvak in. Sinds 2008 jaar is Mangalie jeugdtrainer bij Almere City FC, de jongst betaalde voetbalclub van Nederland. In november 2018 valt hij in en maakt zijn debuut in de Keuken Kampioen Divisie met Almere City FC tegen Helmond Sport.

Ook aan Ajax is hij al jarenlang verbonden. Sinds 2012 traint hij jeugdtalenten. Zijn grootse succes beschouwt hij de WK kwalificatieronde met Suriname. ,,Het WK is toch het allerhoogste podium. Dat ik mee mag doen als trainer is fenomenaal. Deelname aan het WK is mijn ultieme droom.”

Familie

,,Mijn ouders staan altijd klaar voor mij. Ze zijn trots: hun jongste zoon die meedoet aan WK-kwalificaties. Dat is onbeschrijfelijk. Ik ben van mijzelf heel rustig en ingetogen. Door wat er nu gaande is moet ik leren om mezelf opener op te stellen naar het grote publiek. Ik word tegenwoordig in het openbaar herkend”, zegt hij lachend. ,,Mensen willen met mij op de foto.”

Een jongensdroom noemt hij zijn loopbaan. Als voetballer beginnen en doorstromen als trainer bij Almere City FC en Ajax, om daarna als keeperstrainer werkzaam te zijn voor zijn geboorteland Suriname.

(Tekst Susan Rozemeijer)

AncoraThemes © 2021. All Rights Reserved.